Na 13 jaar is “Aanzet registratie slachtoffers van Jakobskruiskruid” gesloten. 9 Augustus 2007 tot 20 juli 2020. Klik hier voor het meldpunt
“There is a huge difference between toxity and a hazard’
Mark A. Spencer. Forensic botanist .
De stand van zaken:
03-09-2007
We hebben sinds de opening van het meldpunt op 9 Augustus 2007 zeven meldingen binnen gekregen. In vier gevallen (1999, 2003, 2004 en één uit 2005) betreft het paarden die aan Kruiskruidvergiftiging overleden zijn en in het andere geval (2007) gaat het om een paard dat herstellende is. (2013) een herstellende ezel. 2015 een paard.
Het is natuurlijk verdrietig genoeg dat er slachtoffers van een Kruiskruidvergiftiging zijn te betreuren. Een traumatische ervaring voor de eigenaren. .

Maar vooral jammer is het dat de paardensector niets met de aanzet heeft gedaan, dit in tegenstelling met het Verenigd Koninkrijk.
Daar zijn enkele zeer grote enquêtes geweest met grote respons, die heel veel bruikbare data hebben opgeleverd. The British Horse society , DEFRA ( Department for Environment, Food & Rural Affairs) BEVA ( equine veterinary professionals) , National Equine Health Survey en Pathology service. De vragen varieerden van bijvoorbeeld aan de dierenartsen; hoeveel gevallen hebben de dierenartsen vermoed van een mogelijke vergiftiging, ook vragen aan verschillende pathalogisch laboratoria ; hoe vaak was er een verdenking van Jakobskruiskruidvergiftiging en hoe vaak werd dit bevestigd door de pathalogie, maar ook vragen aan paardenhouders, hoeveel tijd per week besteed je aan het bestrijden van Jakobskruiskruid, heb je het wel of niet in de wei.
DEFRA/AHT/BEVA, Volume 10, no 4, October – December 2014, Focus on Ragwort. Focus on ragwort toxity p. 14-19
Durham, AE.(2015) Surveillance focus: ragwort toxicity in horses in the UKVeterinary Record 176, 620-622.
Uit al deze data is duidelijk op te maken dat Jakobskruiskruid ook een algemene plant is in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dat Jakobskruiskruid giftig is komt een vergiftiging er zelden voor. Het zou kunnen zijn dat er een groep is die geen gebruik maakt van veterinaire zorg .
Mijn conclusie is dat al de oproepen in de media om Jakobskruiskruid overal te bestrijden niet gerechtvaardigd is. Jakobskruiskruid is wel meer dan een lastige plant. Jakobskruiskruid is een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Zo’n 150 insectensoorten maken er gebruik van, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders.
Goed hooi, dat is belangrijk.
Op het Kruiskruid-symposium 2008 in Den Bosch georganiseerd door de provincie Brabant heb ik me in mijn presentatie “Het gevoel van de paardenhouder.” hard gemaakt voor goed hooi. Daar is aandacht voor gekomen , de erkende fouragehandelaren garanderen dat hooi vrij is van giftige planten en stoffen en dus geschikt is als diervoeder.