Een boekje open over Jakobskruiskruid Intro

Een boekje open over Jakobskruiskruid
Foto@Esther Hegt Jakobskruiskruid {Jacobaea vulgaris}

in samenwerking met BOKT en Jakobskruiskruid Blog

maart 2021 door Esther Hegt

In samenwerking met Bokt, het grootste paardenforum van Nederland, heb ik een klein boekje geschreven over Jakobskruiskruid met de volgende onderwerpen:

Ieder jaar zijn er weer veel vragen over Jakobskruiskruid {Jacobaea Vulgaris}. Samen met Jenny Pit, Lid Nieuwsredactie van Bokt, is toen het idee geboren om een klein zakboekje te maken voor de paardenhouder met korte uitleg waar de plant graag groeit, wat je er aan zou kunnen doen in het weiland en enige tips om de plant te herkennen in het veld. Het boekje zal met korte delen verschijnen en bij de laatste module zal het hele boekje gedownload kunnen worden in 1 PDF.

Jakobskruiskruid {Jacobaea Vulgaris} is een inheemse tweejarige plant. In het eerste jaar groeien de rozetten. Deze zijn het hele jaar door te vinden. Jakobskruiskruid bloeit meestal in het tweede jaar (Juni tot Oktober) Jakobskruiskruid bevat onder andere pyrrolizidine alkaloïden, {hierna afgekort als PA’s} deze zijn giftig bij inname. Wereldwijd zijn er zo’n 6000 plantensoorten die PA’s bevatten. In Nederland bijvoorbeeld Gewone smeerwortel {Symphytum officinale } , Groot Hoefblad {Petasites hybridus}, Klein Hoefblad {Tussilago farfara} en Slangenkruid {Echium vulgare} en er zullen er nog veel meer zijn. Maar buiten PA bevattende planten zijn er natuurlijk nog veel meer giftige planten en stoffen.

Het is vooral door de berichtgeving in verschillende media dat Jakobskruiskruid de bekendste is en waar mensen het meest bang voor zijn. Maar met wat kennis over de plant kun je er zelf in de wei wel iets aan doen. Ik hoop met een paar korte modules bij te dragen aan inzicht in, de ook ecologisch, belangrijke plant, maar liever niet in de wei en zeker niet in hooi.

Een boekje open over Jakobskruiskruid
Foto@Esther Hegt rozet Jakobskruiskruid

Module 1} Jakobskruiskruid, een boodschap van de bodem.

1.1 } Graasdruk, overbegrazing, droogte.

1.2} Zaadbanken en zaadverspreiding.

zaadpluis Jakobskruiskruid
Foto@Esther Hegt Zaadpluis Jakobskruiskruid

Module 2 } Bestrijding

2.1;}  Is uitsteken een goed idee?

2.2 }  Is knippen een goed idee?

2.3 ] Is Chemisch bestrijden een goed idee?

3.4 } Mulchen, altijd een goed idee.

Module 3 } Herkennen van Jakobskruiskruid, wat tips voor in het veld.

Lintbloemen buisbloemen,

Melksap of niet

Planten apps en waarneemforum.

Downloads : Boekje open over Jakobskruiskruid.

`                     Kleine folder om Jakobskruiskruid uit te sluiten in het veld.

Morgen volgt module 1, de week erop module 2 en de week daarop module 3.  

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.