Paarden, kort of lang gras?

Dit is een vertaling van het blog Horses – short grass or long grass? van Jane Myers van www.equiculture.net. Een website over equiculture, duurzaam paardenhouden met respect voor het paard, de natuur en de omgeving.

Apr 09, 2021 Jane Meyers. Vertaling Juli 2021 door Esther Hegt.

Equiculture_long_pasture_plants
@www.equiculture.net

Paarden – kort gras of lang gras? Dat is de vraag!

Traditioneel wordt aan paardeneigenaren verteld dat ze paarden op kort gras moeten houden als ze hun gewicht willen beheersen (en hoefbevangenheid te voorkomen).

Het is belangrijk zich bewust te zijn van de voor- en nadelen van grazende paarden op kort gras versus langere gras. www.equiculture.net/blog/what-is-essential-feed-for-a-horse

Kort gras:

 • Is meestal gestrest gras omdat het ‘achter de feiten aanloopt’  en constant probeert te herstellen/groeien. Daarom zal het veel niet-structurele koolhydraten (NSC’s) (suikers/zetmeel) opslaan/vasthouden ter voorbereiding op de tijd wanneer de groeiomstandigheden verbeteren.
 • Elke hap is relatief hoog in NSC’s omdat suiker/zetmeel wordt opgeslagen aan de basis van de plant. Elke hap heeft dus een hoge suiker maar lage vezelverhouding.
 • Een gezond paard eet totdat het een bepaald volume aan vezels in de maag heeft voordat het stopt. Het eten van gras met een hoge suiker- maar met een  lage vezelverhouding betekent dus dat ze veel gras met een hoog suikergehalte moeten consumeren voordat er voldoende vezels worden ingenomen om dat ‘vol genoeg’-gevoel op te wekken en ze klaar zijn met grazen.
 • Paarden op kort gras krijgen niet voldoende vezels om aan de vezelbehoefte te voldoen, zie dit artikel voor meer informatie over hun vezelbehoefte
 • Paarden hebben de perfecte uitrusting om kort gras te eten (twee paar tegenover elkaar staande snijtanden die in de mond werken als een scherpe schaar). Paarden kunnen hun buik vol eten (en dik worden/blijven) op grasplanten van 3 cm – 4 cm, pony’s kunnen hetzelfde doen op 1 cm – 2 cm.
short_grass_1 equiculture
@www.equiculture.net

Paarden hebben de perfecte uitrusting om kort gras te eten (twee paar tegenover elkaar staande  snijtanden die in de mond werken  als een scherpe schaar).

 • Overbegrazing zorgt ervoor dat alleen de grassen van het ‘gazon’-type overleven – het resultaat is dus een monocultuur van slechts een of twee soorten grasplanten. Grassen van het type ‘gazon’ hebben hun groeipunten zeer laag in de plant en kunnen het aan dat ze constant kort gehouden moeten worden. In feite zijn deze grassoorten geselecteerd en veredeld/ontwikkeld voor gazons en golfbanen enz.
 • Korte grasplanten hebben korte wortelstelsels die niet ver in de bodem kunnen reiken om voedingsstoffen op te kunnen nemen.
 • Een kort wortelstelsel resulteert in veel minder organische stof in de bodem, wat leidt tot bodemverdichting en slechte drainage (en natuurlijk minder koolstofvastlegging – belangrijk voor het tegengaan van klimaatverandering).
 • Korte, overbegraasde weides veranderen snel in modder bij nat weer en drogen zeer snel uit (worden stoffig) bij droog weer. Beide leiden tot bodemverlies.
 • Paarden hebben meer kans om zand op te nemen tijdens het grazen van kort gras (als de grond zanderig is).
 • Als paarden voor lange tijd kort gras grazen, kunnen ze de voortanden (snijtanden) abnormaal slijten. Vooral als de grond zanderig/korrelig is.
 • Kort gras is niet goed in staat om ongewenste planten weg te concurreren.
Equiculture_short_v_long_grass_2.jpg
@www.equiculture.net

Overbegrazing (om kort gras te produceren) leidt ertoe dat alleen de grassen van het ‘gazon’-type overleven – dus het resultaat is een monocultuur van slechts één of twee soorten grasplanten.

Hoe lang is kort gras?

Kort gras is over het algemeen korter dan 5 cm (2,5 inch), maar je moet kijken naar de gemiddelde hoogte over het weiland, aangezien je verschillende soorten zult hebben (tenzij je een monocultuur hebt gecreëerd) en mogelijk  ook ’toiletruimten’ {bossen}. In werkelijkheid worden de planten op veel paarden weides  beperkt tot 2 cm of zelfs 1 cm (vooral als de eigenaren de grasopname van hun paard proberen te beperken), maar bedenk dat paarden precies de juiste uitrusting hebben om gras te eten, hoe kort dan ook.

Een weide vol gras van 5 cm lang zou door veel paardeneigenaren als te lang/hoog worden beschouwd, maar denk aan het vezelgehalte. Met 5 cm bereikt de plant net het stadium waarin ze 2 tot 3 bladeren heeft kan het gras beginnen met een snel herstel, waarbij ze de opgeslagen suikers/zetmeel gebruikt voor groei, minder dan 5 cm en ze wordt gestrest.


Lang gras:

 • Heeft een hogere vezel-suikerverhouding dan kort gras, dit is een goede zaak.
 • De planten zijn gezonder, hebben geen stress en bevinden zich in de zogenaamde ‘groeifase’.
 • Het paard moet eerst de langere vezels eten voordat het paard bij het hogere suikergedeelte van de plant (aan de basis van de plant) kan komen.
 • Het paard moet meer kauwen – veel gezonder omdat hierdoor speeksel ontstaat om het maagzuur te bufferen.
 • Langere grasplanten resulteren in meer biodiversiteit omdat er een grotere verscheidenheid aan planten kan groeien, zaad kan vormen en zich kan vermenigvuldigen.
 • Paarden lopen meer in een meer divers grasland om op zoek gaan naar verschillende planten.
 • Langer gras staat gelijk aan langere wortels, dit betekent dat er meer gezonde voedingsstoffen uit de diepere lagen in de bodem gehaald worden.
 • Als de wortels langer zijn, ‘ruilt’ de plant een deel van zijn suikers voor andere voedingsstoffen zoals aminozuren (als het gras kort en gestrest is, blijft dit aan overtollige suikers hangen).
 • Langere wortels staan gelijk aan een betere bodembescherming (minder of geen modder/stof) zodat planten bij nat weer langer (tot op zekere hoogte) kunnen worden begraasd.
 • Grotere  planten bieden leefgebied voor nuttige insecten, kleine zoogdieren/reptielen en op de grond nestelende vogels.
 • Grotere  planten overschaduwen en concurreren veel ongewenste planten weg.
 • Grotere planten houden de grond warmer bij koud weer.
 • Grotere planten zorgen voor schaduw in de grond bij warme omstandigheden, waardoor deze koel blijft en verdamping wordt verminderd. Dit en de toename van organische stof in de bodem helpen om het water langer in de bodem vast te houden – erg belangrijk in droge omstandigheden.
Equiculture_short_v_long_grass
@www.equiculture.net

Langere grasplanten resulteren in meer biodiversiteit omdat er een grotere verscheidenheid aan planten kan groeien, zaad kan vormen en zich kan vermenigvuldigen.

Hoe lang is lang gras?

In een roterend beweidingssysteem van management van de weide wordt gras als hoog genoeg beschouwd om de begrazing te hervatten wanneer het ongeveer 15 cm (8 inches) hoog is (of net voordat het ‘naar zaad gaat’). Wanneer de grasplanten zijn afgegraasd tot een gemiddelde hoogte van 5 cm (2,5 inch), moeten de dieren worden verwijderd en moet het gras de kans krijgen om te rusten en te herstellen. Dit grazen en rusten zorgt ook voor een gezond wortelstelsel en verhoogt het organisch materiaal in de bodem enorm.

Je kunt dus zien hoe dit management verschilt  aan het beheer  op de meeste paardenweides.

Waar komt deze verouderde informatie over kort gras vandaan?

Traditioneel is veel van de informatie over grazende paarden afkomstig van grazende boerderijdieren zoals runderen. Koeien kunnen niet in dezelfde mate heel kort gras eten als paarden omdat ze maar één set snijtanden hebben en ze gebruiken hun tong (door deze om de plant te wikkelen) om te grazen. Dus de plant moet voor hen groter zijn.

Als je een koe zou dwingen om korte gras te laten grazen, zou ze uiteindelijk verhongeren. Vaak wordt aangenomen dat paarden op koeien lijken – maar dat zijn ze niet, ze hebben heel andere tanden en een heel ander spijsverteringsstelsel!

Er is dus altijd aangenomen dat als je een paard op kort gras zet, het zal afvallen. Dit hoeft echter niet per se te gebeuren.

Als het gras extreem kort tot bijna het bijna weg is, zullen de meeste paarden uiteindelijk afvallen of op zijn minst gewicht behouden, MAAR in dit stadium zijn de grassen zeer gestrest. Er vindt landdegradatie plaats – wat resulteert in bodemverlies/erosie/verdichting, minder biodiversiteit, modder, stof, enz.

We moeten onze paarden meer vezels en minder suiker (NSC) geven. Het spijsverteringsstelsel van een paard is afhankelijk van een bepaalde hoeveelheid voer die er doorheen gaat, dus het is belangrijk om  vezelrijk te voeren in plaats van suikerrijk, in menselijke termen zou dat meer salade en minder chocolade zijn.

Grond kun je niet als vuil behandelen! Dit is op veel verschillende manieren niet houdbaar:

 • Je zult de bovengrond verliezen (dat eeuwen heeft geduurd om te maken).
 • Je teelt minder groeizaam goed voer en je zult meer voer moeten inkopen.
 • Grote delen van het jaar heb je modder (en de rest verdichte, stoffige grond).
 • Je hebt meer onkruid etc. etc.

Hoe kun je de overstap maken?

Als je paard tot nu toe een beperkt dieet van kort gras heeft gegraasd en je wilt daar verandering in aanbrengen, moet je de overgang naar het begrazen van langer gras langzaam en voorzichtig introduceren. Je kunt niet zomaar ineens de overstap maken, want dat paard zal in eerste instantie gaan schransen als het ‘de vrije teugel’ krijgt.

Lees zeker ook dit vervolgartikel over hoe je de overstap kunt maken als je besluit dat te doen: http://www.equiculture.net/blog/switching-a-horse-to-grazing-longer-grass-plants

In de meeste gevallen kan dit het beste in de winter worden gedaan, wanneer er over het algemeen minder NSC’s in de planten zijn.

Natuurlijk kun je je paard niet te veel laten eten op lang gras, vooral niet totdat het heeft geleerd zichzelf te reguleren (sommige paarden wel – andere niet). Ook bevatten sommige grassoorten veel meer suiker dan andere. Maar als je eenmaal weet hoe het meestal mogelijk is om je paard op langer gras te managen en ook de andere voordelen kunt gebruiken die in dit artikel worden genoemd.

Leer hoe je het land en paarden beter kunt beheren, op een manier die goed is voor de biodiversiteit, de wijdere omgeving, de bodemgezondheid, de gezondheid van de paarden en hun welzijn enz. enz.

Begin door je hier aan te melden voor de gratis minicursus over paarden, weiden en grazen www.equiculture.net/equiculture-free-mini-cursus

Jane xxx

Originele Engelstalige versie , paarden, kort of lang gras?

About the author

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.