Jakobskruiskruid hoort niet in hooi.

Helaas gebeuren er soms toch nog ongelukken en word er hooi verkocht dat Jakobskruiskruid bevat. Het is goed om daar toch aandacht aan te besteden. Hooi dat giftige planten bevat is niet geschikt als voer of stalstrooisel. 1

Paarden  herkennen Jakobskruiskruid als giftig door de bittere smaak en de voor paarden afstotende geur.

In hooi is dat anders, dan verdwijnt de geur en kunnen de meeste paarden het niet meer uit selecteren. 2

Koop hooi met een garantie dat het geen Jakobskruiskruid bevat.

Als je hooi koopt bij een leverancier die de garantie geeft dat het hooi geen Jakobskruiskruid bevat en dus geschikt is als diervoeding dan lijkt het mij logisch dat je de leverancier aansprakelijk stelt als het toch Kruiskruidplanten bevat. Het is ongeveer hetzelfde dat als je in een restaurant voedselvergiftiging oploopt omdat de chef niet zorgvuldig is geweest met het bereiden van de maaltijd, het redelijk is om deze persoon aansprakelijk te stellen.

Grazen,

Maar, als je in het bos een paddestoel plukt en eet en die paddestoel blijkt giftig te zijn, dan kun je de beheerder van het bos dat niet kwalijk nemen.

Naar mijn mening is de situatie hetzelfde voor dieren en giftige planten. 3 Beide groepen hebben over miljoenen jaren samen geleefd. Gedurende die tijd hebben planten soorten giftige stoffen ontwikkeld om er voor te zorgen dat ze niet opgegeten worden. Dieren hebben zich daar op aangepast door giftige planten grotendeels te vermijden, maar dat betekent niet dat vergiftiging nooit voorkomt. Dat is natuurlijk en deze evolutionaire ‘arms race’ tussen planten en dieren is heel algemeen.

Bronnen;

@foto Jeanette Essink

1 Jakobskruiskruid in ruwvoer is levensgevaarlijk

2 Sroka L, Müller C, Hass ML, et al. Horses’ rejection behaviour towards the presence of Senecio jacobaea L. in hay. BMC Vet Res. 2022;18:25.

3 James A. Pfister. Behavioral Strategies for Coping with Poisonous Plants. Presented in “Grazing Behavior of Livestock and Wildlife.” 1999

About the author