Een link tussen Mycotoxines en leverziekten bij paarden.

Vandaag een blog over een recente studie van prof. AE.Durham over de link tussen schimmels { mycotoxines}  en leverziekte bij paarden door Esther Hegt.

Liver disease is commonly encountered in equine practice both as

clinical and subclinical disease. 1 Outbreaks of hepatic disease are common and once often were suspected to be caused by pyrrolizidine

alkaloid (PA) toxicosis, 2 although more recent evidence suggests that

PA toxicity is far less common than generally suspected.

Durham AE. Association between

forage mycotoxins and liver disease in horses. 1

 Mycotoxines, gifstoffen afkomstig van schimmels.

Sommige gifstoffen afkomstig van schimmels in hooi kunnen leverziekte veroorzaken met symptomen die voorheen ook aan Jakobskruiskruid vergiftiging toegeschreven werden. Dit ondersteunt het vermoeden dat sommige uitbraken van leverziekte bij paarden in de UK door mycotoxines in plaats van pyrrolizidine alkaloïden veroorzaakt zijn. Zie het blog Komt Jakobskruiskruid-vergiftiging vaak voor? Grote enquêtes in UK.

Leverziekte

Symptomen tonen vaak alleen aan dat er sprake van schade aan de lever is wat vele oorzaken kan hebben zoals onder meer geboorteafwijkingen, ontstekingen die door bacteriën en virussen veroorzaakt zijn en parasieten, of schimmels. Mycotoxinen geven echter bij onderzoek van de lever ook een specifiek beeld wat wel erg op een PA vergiftiging lijkt. Het is en blijft belangrijk om naar alle mogelijke oorzaken van leverziekte te kijken en niet alleen Jakobskruiskruid als veroorzaker te zien, met het risico dat de echte oorzaak over het hoofd wordt gezien en/of goed is te behandelen. 2

Jakobskruiskruidvergiftiging, hoe werkt dat?

Mycotoxines in de hooi oogst?

Een bevinding uit deze studie weerspiegelt mogelijke invloed van verschillende factoren die de productie van specifieke mycotoxinen met en zonder hepatotoxisch potentieel bevorderen. Het is bekend dat besmetting met mycotoxinen voor de oogst in verschillende jaren aanzienlijk varieert, afhankelijk van biotische en abiotische factoren.  Biotische factoren hebben te maken met levende organismen, zoals bacteriën, schimmels, dieren, en andere planten in de naaste omgeving. Abiotische factoren zijn gerelateerd aan de niet-levende natuur, zoals klimaat, weer, waterkwaliteit, en bodem.

Mycotoxines vernietigen?

Een mogelijke manier om van die mycotoxines af te komen is hooi stomen om sommige soorten mycotoxines te vernietigen, maar dat hooi moet hoger dan 150 graden Celsius worden gestoomd, niet iedere hooistomer zal die temperatuur halen, ook zijn er mycotoxines die wateroplosbaar zijn en hooi spoelen kan daarbij mogelijk helpen.

Voor hooi moet men zeker zijn van een (kleine) week droog en zonnig weer. Het hooi moet immers door en door droog zijn bij het persen. Is het hooi niet goed droog, dan ontstaat een duffe geur en kan het hooi zelfs gaan verhitten nadat het is opgeslagen. Bij deze vrij lange veldperiode hoort ook meer schudden. Het schudden moet voorzichtig geschieden om het drogende gras zo weinig mogelijk te beschadigen. 3

Uit de  recente studie blijkt dat mycotoxines werden aangetroffen bij eigenaren van zieke paarden maar ook bij eigenaren zonder zieke paarden, maar 10 mycotoxines werden alleen bij eigenaren van zieke paarden gevonden en die kunnen dus misschien de ziekte veroorzaakt hebben.

Dus: niet alle mycotoxins veroorzaken ziektes (of misschien niet in de concentraties waarin ze meestal aangetroffen worden).

Bronnen

1 } Durham AE. Association between forage mycotoxins and liver disease in horses. J Vet Intern

Med. 2022;1‐6. doi:10.1111/jvim.16486      klik naar artikel

2} Equine liver disease: think outside the ragwort box Andy E Durham Equine Health 2017 2017:38, 27-31

Foto @Brenda Vreeswijk

Extra

3} Aandachtspunten bij hooi voor paarden

ruwvoer onderzoek op mycotoxines

About the author

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.