Rewilden met je paard – hoe het moet, zo simpel!

Rewilden met je paard – hoe het moet, zo simpel!

Dit blog; rewilden met je paard-hoe het moet, zo simpel!  is vertaald van een blog van Equiculture van Jane en Stuart Myers.

Een kleine intro; Ik heb Jane en Stuart leren kennen door mijn website, zo kwam ik ook bij equiculture en hun visie op weide management met oog voor de welzijn van het land, het paard en de omgeving, iets wat mij enorm aanspreekt. Hun missie in het leven is om paarden en hun eigenaren te helpen de best mogelijke ‘equine lifestyle’ te hebben. Zij geven wereldwijd cursussen aan paardenhouders maar nog niet in Nederland, België of Duitsland. Mochten er mensen, organisaties  etc. geïnteresseerd zijn om ook een cursus te willen organiseren dan kunnen ze contact opnemen met Jane of Stuart Myers.

Informatie over Jane en Stuart is hier te lezen.

rewilden met je paard

Wat is ‘rewilding’, en hoe is dit van toepassing op paardeneigenaren en graslandbeheer?

Het concept van ‘rewilding’ als waardevol instrument voor graslandbeheer in de strijd tegen klimaatverandering wordt steeds belangrijker. Overheden over de hele wereld wijzen middelen toe om landeigenaren/beheerders te helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun land. Dit helpt op zijn beurt het milieu, verhoogt de biodiversiteit en beschermt soorten flora en fauna, waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd.

Maar ‘rewilding’ is niet alleen weggelegd voor boeren of beheerders van grote stukken land. Iedereen wordt aangemoedigd om te doen wat ze kunnen, waar ze kunnen, zelfs in hun tuin.

Waarom zijn paardeneigenaren zo belangrijk in termen van rewilding?

Paardenhouders/-managers bevinden zich in een unieke positie om een groot  verschil te maken, en wij kunnen je laten zien hoe je dit kunt doen op een manier die jou, het milieu en natuurlijk je paard(en) ten goede komt.

In dit geval hebben we het niet over het herintroduceren van grote grazers  op je land. Het is niet nodig. Paarden zijn van vitaal belang als grote grazende herbivoren, net als sommige andere grazende huisdieren. Al deze dieren, inclusief paarden, worden al op grote schaal gebruikt voor rewilding-projecten over de hele wereld. Waar je ook woont, je paarden kunnen worden ingezet om de bodem te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.

Equiculture_horses_grazing_biodiverse_pasture.jpg

Paarden zijn van vitaal belang voor ‘rewilding’ als grote grazers.

Je hebt als paardenhouder/manager dus al de ‘gereedschappen’ om belangrijk werk uit te voeren en tegelijkertijd veel  profijt te behalen.

Wat is ‘rewilding’ precies?

‘Rewilding’ gaat er om dat de natuur voor zichzelf zorgt, natuurlijke processen mogelijk te maken om beschadigde ecosystemen te herstellen en aangetaste landschappen te herstellen. In wezen gaat het om werken met de natuur in plaats van ertegen. Veel rewildingsprojecten gebruiken paarden als belangrijke componenten omdat hun natuurlijke graasgedrag een biodiverse omgeving bevordert.

Welke potentiële voordelen zijn er (met rewilding) voor jou, je paard(en) en het land?

Omarm ten eerste het besef dat je als paardenhouder/manager in een machtige positie verkeert om het tij van de klimaatverandering te helpen keren.

Paarden-eigenaren/managers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor grote stukken land en kunnen aanbevelingen in de praktijk brengen, zonder dat het  ten koste gaat van hun dieren of bedrijfsvoering.

Rewilding kan de gezondheid en het welzijn van paarden aanzienlijk verbeteren. Zelfs als je niet in de positie bent om je land opnieuw te verwilderen, zijn er bepaalde dingen die je wel kunt doen om de biodiversiteit te vergroten; de eerste stap naar rewilding.

Paarden gedijen goed in een meer biodiverse omgeving. Door de biodiversiteit te vergroten, krijgen ze een gezonder en gevarieerder dieet. Het stimuleren van een gezond ecosysteem voor je paard(en) resulteert in heilzamere grassen met minder suikers en meer vezels. Ze zullen ook toegang krijgen tot verschillende andere plantensoorten, waardoor natuurlijk browse- en foerageergedrag wordt aangemoedigd.

Gezond voer op je land verbouwen voor je paard(en) heeft  de voorkeur en is (in veel opzichten) meer kostendekkend dan het weiland achteruit te laten gaan en voer te kopen – hetgeen geen duurzame praktijk is.

Wat zijn vijf eenvoudige manieren waarop je kunt beginnen met het rewilden van het land waar je paard(en) wonen?

  1. Laat in je paardenweide de weideplanten hoger worden.

Een van de belangrijkste problemen waar we mee te maken hebben op het gebied van paardenbezit is overbegrazing. Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen, is de weideplanten hoger laten groeien. Grotere graslandplanten hebben veel voordelen – we hebben een apart artikel over dit onderwerp, Paarden-kort-of-lang-gras?  dat meer in detail gaat. Enkele van de belangrijkste voordelen voor de natuur zijn:

  • Grotere weide planten bieden een leefgebied voor nuttige insecten, kleine zoogdieren/reptielen en op de grond nestelende vogels.
  • Grotere weideplanten zorgen voor meer biodiversiteit omdat een grotere verscheidenheid aan planten kan groeien, zaad kunnen zetten en zich kunnen vermenigvuldigen.

Grotere  weideplanten betekenen langere/dikkere wortelstelsels, wat betekent dat er meer gezonde voedingsstoffen uit diepere lagen in de bodem worden gehaald.

rewilding met je paard

Grotere weideplanten zorgen voor meer biodiversiteit omdat er een grotere verscheidenheid aan planten kan groeien, zaad kunnen zetten en zich kunnen vermenigvuldigen.

  • Met hun langere/dikkere wortelstelsels nemen hogere weideplanten meer koolstof op dan korte planten en sneller dan bomen! Deze functie wordt verbeterd wanneer de planten herhaaldelijk worden begraasd en vervolgens opnieuw kunnen groeien (als onderdeel van een roterend beweidingssysteem), waardoor koolstof effectief in de bodem wordt ‘gepompt’.
  • Langere/dikkere wortels zorgen voor een betere bodembescherming (minder of geen modder/stof), zodat planten langer (tot op zekere hoogte) in nattere omstandigheden kunnen worden begraasd.
  • Grotere weideplanten houden de grond warmer bij koud weer.
  • Grotere weideplanten geven schaduw aan de grond in hete, droge omstandigheden, houden deze koel en verminderen de verdamping. De toename van organisch materiaal in de bodem helpt het water langer in de bodem vast te houden – essentieel in droge omstandigheden.

Zorg ervoor dat je het volledige artikel leest Paarden-kort-of-lang-gras?  om meer te weten te komen over de voordelen voor jouw paard(en).

Hoe kom je meer te weten over paarden, weidebeheer en het omgeving?

Begin met je aan te melden voor de gratis minicursus Paarden, weide en begrazing.

gratis cursus, weidebeheer begrazing paarden

2. Zet hoeken van paardenweiden af en plant heggen.

De hoeken van paardenweiden zijn vaak ‘onproductieve’ ruimtes die ook gevaarlijk kunnen zijn (denk aan hoe paarden in hoeken kunnen rennen tijdens het galopperen/achtervolgen/spelen). In plaats daarvan kun je met een eenvoudige omheining (schrikdraad-lint is prima), dit gebied transformeren. Zodra de hoeken zijn omheind, kun je er verschillende struiken en bomen in planten.

Deze onproductieve, soms gevaarlijke hoeken veranderen in toevluchtsoorden voor dieren in het wild (denk aan vogels, insectenetende vleermuizen en bijen) en zullen de biodiversiteit van je land vergroten. Sommige van deze dieren in het wild helpen op hun beurt insecten op uw land onder controle te houden (door vliegen, muggen, enz. te eten)

plattegrond rewilding

Maak een plan om zoveel mogelijk hoeken af ​​te schermen en zie de voordelen.

Heggen en struiken hebben veel voordelen voor dieren in het wild. Naast de bovengenoemde voordelen creëren ze ‘wildlife-corridors’, waardoor het voor dieren in het wild gemakkelijker wordt om zich over het land te verplaatsen.

Heggen creëren essentiële windschermen op het land. Ze moeten meestal aan beide zijden worden omheind, maar dit kan een eenvoudige elektrische afrastering aan de binnen-omheining zijn.

Dubbel omheinde weilanden/weiden zijn ook veiliger voor paarden. Draadwonden kunnen ernstig zijn voor paarden, en dubbele omheiningen voorkomen dat paarden interactie met andere paarden over het draad aangaan. Paarden moeten in kuddes worden gehouden (niet afzonderlijk) en mogen alleen met hun kuddegenoten in een paddock omgaan, maar niet over een omheining met andere paarden.

Dubbel omheinde weilanden/weiden zijn ook veiliger voor paarden.

 3. Voorkom dat verontreiniging uit het land waar de paarden grazen wegloopt en in het water terecht komt.

Als je een waterweg hebt (vijver, dam, beek, kreek, rivier) en de paarden hebben volledige toegang, plan dan om deze af te schermen en slechts gedeeltelijke toegang toe te staan. Het beste van alles is om ergens anders een waterbron te hebben, zoals in een verharde ‘loafing yard’ {paddock, luierplaats}. De grotere planten die nu rond de watergang gaan groeien, zullen verschillende functies hebben:

  • Ze zullen een leefgebied voor dieren in het wild bieden.
  • Ze filteren nutriënten en verminderen de hoeveelheid mest/kunstmest die in de waterweg terechtkomt (wat leidt tot minder of geen algenbloei).
  • Ze houden de grond op de oevers bij elkaar zodat er minder of niets van wegspoelt.

Dit alles resulteert in schoner, gezonder water met alle voordelen van dien.

water bij een paardenwei

Het afzetten van een sloot of plas heeft veel voordelen en levert schoner water op.

4. Creëer en onderhoud meer leefgebied voor dieren in het wild op paardenweides.

Zorg ervoor dat je gevallen takken op veilige plekken laat liggen. Die omheinde hoeken en haagjes zijn hiervoor geschikt. Als je bosgebieden op je land hebt, zorg er dan voor dat je gevallen takken zo mogelijk op de grond laat liggen.

Zoek uit of nestkastjes een goed idee zijn in jouw omgeving.

Zoek uit wanneer de juiste tijd van het jaar is om heggen te snoeien, zodat je geen vogelnesten  verstoort.

vogelkastje in paardenwei

Zoek uit of nestkastjes een goed idee zijn in jouw omgeving.

5.Vergroot de biodiversiteit op de paardenweides waar je maar kunt.

Naast het creëren van gebieden voor verschillende planten, zoals hoeken en tussen paddocks/weides, kunt je overwegen om verschillende soorten aan te planten in de gebieden die moeilijk te beheren zijn voor begrazing, zoals steilere hellingen. Deze gebieden kunnen dan aan de natuur worden overgelaten. Eenmaal  gevestigd, kunnen ze nog steeds worden begraasd, maar wat minder vaak.

Denk aan het planten van verschillende soorten in gebieden die voor begrazing moeilijk te beheren zijn, zoals steilere stukken.

Er zijn ook tal van andere manieren om de biodiversiteit op een paardenweide/terrein te vergroten. Je kunt kruidentuinen aanleggen waar paarden af en toe onder toezicht toegang hebben.

Rewilding met paarden is een spannend onderwerp; je zult merken dat hoe meer je leert, hoe spannender het wordt. Leer hoe je  jouw land en paarden kunt beheren op een manier die goed is voor de biodiversiteit, het milieu, bodemgezondheid, paardengezondheid, hun welzijn, enz.

Hoe kom je meer te weten over paarden, landbeheer en het milieu?

Begin met je aan te melden voor de gratis minicursus Paarden, weide en begrazing.

gratis cursus, weidebeheer begrazing paarden

Vertaling Esther Hegt

Originele tekst;  Rewilding with your horse – how to do it, so simple!

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.