Paniekvoetbal om zakje zaad Postcodeloterij.

Paniekvoetbal om zakje zaad Postcodeloterij.

Postcodeloterij, vlindermengsel.

Vorige week kregen deelnemers aan de postcodeloterij een boekje over vlinders, daarbij ook een zakje zaad goed voor vlinders, bijen en andere insecten. Ineens is er paniekvoetbal om een zakje zaad van de Postcodeloterij. Sinds een paar dagen stromen de berichtjes binnen op de social media zoals Twitter en Facebook om dat zaadmengsel niet te zaaien omdat er mosterdzaad {veel gebruikt als groenbemester} en bolderik {rode lijst} in zit. Met de zoekfunctie op twitter en het zoekwoord #mosterdzaad stroomt het vol met de berichtjes. Hetzelfde op Facebook. Mensen delen massaal. 

Paniekvoetbal om een zakje zaad; Vlindermengsel.

Paniekvoetbal om zakje zaad Postcodeloterij.
   Het zakje met zaad, goed voor vlinders, bijen en andere insecten.

Paniekvoetbal om zakje zaad.

Het is geen zaadmengsel voor de paardenwei.

Ik weet niet wie deze hetze tegen dit zakje met mosterdzaad is begonnen, maar het is geen slimme actie, als je bedenkt dat mosterd ook agrarisch veel wordt gezaaid. Ja mosterd is giftig als het in grote hoeveelheden word gegeten¹, tegelijkertijd wordt het ook in grote hoeveelheden gezaaid op agrarisch land als groenbemester.²

Alle stoffen zijn gif, en
geen enkele is zonder gif. Alleen de dosis bepaalt of een stof
geen gif is’.

Laat je niet gek maken, gebruik gewoon gezond verstand.

De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven zonder de brandnetel. Het zijn niet de vlinders die van deze plant eten, maar de rupsen. Zij lusten buiten brandnetel helemaal niets anders.

De Vlinderstichting

Kijk in je tuin,

Daar staan me een hoop giftige planten!

Giftige planten struiken en bomen zat, helaas gaat de insectenstand zoals vlinders, bijen en andere insecten drastisch omlaag. Grote verschillen in wereldwijde achteruitgang insecten Ik lees daar zelfs ;

Vorig jaar bleek uit het Landelijk Meetprogramma Vlinders dat de aantallen dagvlinders de afgelopen dertig jaar met vijftig procent zijn afgenomen, ruim twee procent per jaar. Daarmee ligt de afname van aantallen insecten in onze regio dus ruim boven het berekende globale gemiddelde.

Laten we de vlinders, bijen en andere insecten gewoon een handje helpen en blij zijn met dat zakje zaad. Je hoeft het niet uit te zaaien, je hoeft ook geen paniek te zaaien. En bedenk, zonder de bestuiving en hulp van insecten, bijen komt er geen hap op je bord.

Inzaaiacties in openbare ruimte veelal zinloos en ongewenst

Beperk het inzaaien daarom tot je eigen tuin of balkon!

 

In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in de openbare ruimte heeft zelden zin als het beheer niet aangepakt wordt. Beperk het inzaaien daarom tot je eigen tuin of balkon!

Nature today 19-APR-2023 Inzaaiacties in openbare ruimte veelal zinloos en ongewenst

Bronvermelding;

¹Poisoning in veterinary practice, Professor E G C Clarke MA PhD DSc FRIC . P 16.  The Association of the
British Pharmaceutical lndustry 12 Whitehall London SWl A 2DY

² Gele Mosterd groenbemester

 

Extra;

Op een goei wei

Jakobskruiskruid; koester het, roei het niet uit. Gastblog van Matt Shardlow  CEO van Buglife Saving the small things that run the planet.

 

About the author

Comments

  1. Mosterdzaad woekert enorm. Daarom wil ik het niet. Ook een paar andere soorten die te giftig zijn. Heb wel honden in de tuin lopen

  2. Wij banjeren nogal door de natuur met onze honden, ze komen eigenlijk amper in de tuin. In onze omgeving groeit ook veel kool en raapzaad.{ dat lijkt ook veel op mosterdzaad} Ik zie hier ook overal mensen lopen met honden en er groeit hier heel veel ook wel berenklauw etc. . Maar met name in de tuinen staan giftige planten. Ik heb bijv. Akelei, Monnikskap, Blauwe regen, aardappel en noem maar op. Er gebeurt nooit een ongeluk. Voordeel is dat honden natuurlijk geen grazers zijn. Wel eens een hap gras nemen maar ze laten dat er bij. Maar als je het niet in je tuin wilt, dan zaai je dat zakje zaad toch niet uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.