Overbegrazing en Jakobskruiskruid
Soms sta je sprakeloos als je een video onder ogen krijgt waarin je overbegrazing in een paardenwei ziet, tegelijkertijd zie je ook onberoerd Jakobskruiskruid staan. Het is wel een goed voorbeeld dat de levende plant herkend wordt en overblijft, maar ook hoe zonde het is van zo’n groot stuk land dat werkelijk tot de bodem is afgegraasd, dat herstelt niet meer zo makkelijk en heeft grote gevolgen.
De video kreeg ik van Wildlife Conservation in Thanet (U.K.)
Overbegrazing herstelt niet zo makkelijk en Jakobskruiskruid heeft de ideale bodem om te pionieren.
Een weiland dat zo kort begraasd is heeft boven de grond een klein beetje een sprietje, maar hetzelfde geldt ondergronds, daar heeft de plant hele korte worteltjes en geen of amper wat leven in de bodem zoals bodemdiertjes, schimmels etc. Een plant is afhankelijk van de plaats waar ie op staat. Een plant kan niet even naar de supermarkt om voedsel te halen, een plant zal dat uit de bodem moeten halen.
- Kort afgegraasd heeft hele korte worteltjes, de plant kan dus niet bij diepere lagen in de aarde om het daar beschikbare (mineralen) voedsel te halen. Maar het is ook vragen om pionierplanten zoals bijvoorbeeld Jakobskruiskruid dat rozetten maakt . Met die rozetten bedekt de plant de kale bodem en op die manier zorgt dat de grond niet verloren gaat, maar Jakobskruiskruid heeft ook een flink wortelstelsel om de grond bij elkaar te houden.
Te kort afgegraasd, risico op zandkoliek en eten van giftige planten!
- Kort gras geeft ook een risico op zandkoliek, paarden willen vezels in hun maag, daar is hun spijsvertering op gebouwd.
- te weinig voedsel is te weinig vezel, noodgedwongen kunnen paarden dan wel jakobskruiskruid gaan eten. Op de video zie je dat ze het gelukkig laten staan, maar er is een risico dat het wel gegeten wordt. Je dwingt de paarden als het ware.
- Kort gras geeft bij regen grote kans op modder en glijpartijen.
- Langer gras heeft ook langere wortels, de plant kan dus wel voeding uit de bodem halen, maar de plant geeft ook nog eens schaduw dat kan voorkomen dat aangewaaide zaden, of zaden uit een ondergrondse zaadbank licht krijgen om te kiemen. Je kunt dus zelf beter kiezen welke planten je wel of niet in de wei wilt.
- Langer gras geeft paarden ook de gelegenheid te browsen ( keuze uit verschillende grassen en planten)
- Langer gras heeft vezel, daar is de spijsvertering van het paard op gebouwd.
Extra;
- paarden kort of lang gras?
- Marc Siepman Interessante cursussen, uitleg over de bodem etc.
- Equiculture Aanrader! Veel informatie voor paardenhouders, weiland, biodiversiteit