Blogs

Naar het blog . Er zijn verschillende blogs en gastblogs, variërend over paarden, Jakobskruiskruid, insecten, ecologie, etc.

Internationale samenwerking met Ragwort Facts Sinds enige tijd is er een internationale samenwerking met Neil Jones van Ragwort Facts. Ik heb Neil jaren geleden al leren kennen door de gezamenlijke interesse over alles dat met Jakobskruiskruid {Jacobaea Vulgaris) heeft te maken. Ik uit het perspectief van de paardenhouder en Neil vanuit het perspectief van de natuurbeschermer. Samen hebben we heel veel overeenkomsten namelijk de feiten van de fabels onderscheiden.

Enquête LTO overlast door jakobskruiskruid Vlak voor Kerstmis werd ik attent gemaakt op een enquête van LTO om overlast van Jakobskruiskruid in kaart te brengen. Dit werd ook uitgebreid gedeeld op verschillende media.

Jakobskruiskruid in zaadmengsels, of niet? Zit Jakobskruiskruid in een zaadmengsel of juist niet? En waarom groeit Jakobskruiskruid zo graag in de berm ? Bodemverstoring, Jakobskruiskruid en verkeer als zaadverspreider.

Metapopulaties Het woord metapopulatie klinkt ingewikkeld.Het is een typisch woord dat door wetenschappers wordt gebruikt, half Latijns en half Grieks. Maar het idee erachter is niet moeilijk te begrijpen.  Het is gewoon een groep populaties die verbonden zijn met elkaar.

Jakobskruiskruid, waardevol in de berm, maar maak er geen hooi van. Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) is een waardevolle plant voor de biodiversiteit, maar hoort niet in hooi. Jakobskruiskruid is een belangrijke nectarbron zo’n 150 insectensoorten maken er gebruik van, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders. De Sint-Jacobsvlinder is een van de insecten die er in het geheel van afhankelijk is. Buiten dat Jakobskruiskruid niet de enige giftige plant is liggen er in de bermen ook sigarettenpeuken, blikjes en andere rommel. Een plant die niet in hooi thuishoort.

Komt Jakobskruiskruidvergiftiging vaak voor? De quote is gemaakt uit de verzameling data die prof Durham analyseerde uit 4 verschillende enquêtes door van de British Horse Society en DEFRA , BEVA (de vereniging van Britse dierenartsen), National Equine Health Survey en 10 deelnemende van 14 pathologie labs

Begraven zaden van Jakobskruiskruid, een ondergrondse zaadbank. Hoe ontstaat zo’n ondergrondse zaadbank? Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de meeste zaden dichtbij de moederplant vallen, er zijn zaden die verdwijnen onder een dun laagje zand zo ontstaat een ondergrondse zaadbank,

Misverstanden over de Ragwort Control Act In de U.K. Er is een gemeenschappelijk  misverstand omtrent de wet  op  Jakobskruiskruid in het Verenigd Koninkrijk en soms wordt de wet zelfs  opzettelijk verkeerd uitgelegd. 

In Nederland is de Nysius senecionis – kruiskruidnysius een algemeen wantsje, die we op kruiskruid vinden. Wantsen zijn nauw verwant aan de bladluizen en de cicaden. Ze hebben ook een zuigsnuit, waarmee ze plantensappen of dierlijke sappen opzuigen.

Jakobskruiskruid, inheems of exoot? Als mensen het over bestrijden van Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) hebben wordt er vaak vanuit gegaan dat de plant hier van nature niet voorkomt. Jakobskruiskruid is inheems in Europa en westelijk Azië .

Planten en grazers, Selectief grazen . Beide groepen hebben over miljoenen jaren samen geleefd. Gedurende die tijd hebben plantensoorten giftige stoffen ontwikkeld om er voor te zorgen dat ze niet opgegeten worden. Dieren hebben zich daar op aangepast door giftige planten grotendeels te vermijden, maar dat betekent niet dat vergiftiging nooit voorkomt.

Na 13 jaar is “Aanzet registratie slachtoffers van Jakobskruiskruid” gesloten. 9 Augustus 2007 tot 20 juli 2020.

Een blog over het equicultural system Dit systeem gaat over vrolijke en ontspannen paarden, tijds- en geldbesparing en natuurlijk ook over de wei waarin de natuur en omgeving. Het paard en natuurlijk gedrag centraal staan.

Een Nieuwe Fotogalerij variërend van insecten die gebruik maken van Jakobskruiskruid, verschillende Kruiskruiden, Andere gele planten en paarden.

Bloggen en gastbloggen Bij de website vernieuwen hoort natuurlijk ook een blog. Dat kan over wat meer informatie over insecten zijn, maar natuurlijk ook over paarden, graasgedrag, weides, en interessante websites, maar ook over alles wat er aan nieuw onderzoek of data bekend zijn of komt over Jakobskruiskruid.

Share on Social Media
Follow us on Social Media