Begrazing en Jakobskruiskruid;

door Esther Hegt

Vandaag een korte boekrecencie over het recent gepubliceerde boek  (2024)Begrazing in Nederlandse en Vlaamse natuurgebieden; praktijk en achtergronden.

begrazing boek

Ik heb samen met Fokko Erhart geschreven aan een hoofdstuk over begrazing in Nederlandse en Vlaamse natuurgebieden en Jakobskruiskruid. p. 49-51. Maar het boek is natuurlijk veel uitgebreider. Ik mag wel zeggen een standaardwerk voor en over begrazingsprojecten, maar ook zeker voor de geïnteresseerde paardenhouder. 

Zoals we wel weten is Jakobskruiskruid een giftige plant voor zoogdieren, dieren herkennen de levende plant maar in gedroogde vorm herkennen ze hem niet. Het is dus belangrijk dat er geen afgemaaide resten in een natuurgebied achterblijven. De vraag door vee- en paardenhouders houders naar een Jakobskruiskruid vrij garantie voor hooi begrijpelijk en terecht. 1

Jakobskruiskruid is een belangrijke leverancier van nectar en pollen voor veel bestuivende insecten. Zo’n 150 insectensoorten maken er gebruik van, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders. Zo komen ook de bodem en waardplanten aan bod.

Het boek combineert praktijk met wetenschappelijke inzichten en maakt het daardoor ook heel erg toegankelijk en echt leuk om te lezen en in te kijken. Je kunt hoppen van hoofdstuk naar hoofdstuk, precies over iets dat je op dat moment graag wilt weten, zo kom je ook zaken tegen die je nog helemaal niet wist. Alle hoofdstukken sluiten op elkaar aan in welke volgorde je dan ook wilt lezen, je kunt altijd iets terug zoeken.

Ik wilde iets weten over hoe de communicatie met het publiek gaat en kwam zo in hoofdstuk 6 over grazers en publiek daar krijg je ook weer ideeën van. Belangrijk is om goed te communiceren over het hoe en waarom het inzetten van grote grazers, maar ook inzicht over hoe je je het beste kunt gedragen naar een grote grazer en waarom. Voor paardenhouders is dit eigenlijk ook heel erg herkenbaar, niemand wil dat zijn paard ongevraagd word gevoerd door vreemden, ook gehouden paarden worden er vervelend en opdringerig van als ze zomaar snoep krijgen, of erger voer dat niet voor een grazer is bedoeld. Voor je het weet ontstaan daardoor problemen of erger.

Zo staat er in ieder hoofdstuk wel iets waar je meer over wilt weten, van wetgeving tot fokdoelen tot natuurbeheer en planten tot graasgedrag dat verschilt van diersoort tot diersoort.

Het boek is ook ruim geïllustreerd met prachtige foto’s en schema’s.

Tot slot staat er achterin het boek een beknopte samenvatting in het Engels, dus ook zeker de moeite waard voor Engelstaligen.

Erhart, F. & Hegt, E. (2024). Jakobskruiskruid, p. 49-51. In:  Erhart F.C., Kuiters A.T., Van Uytvanck J., Cassaert M., Abbing L.M.G., & Kinsbergen D.T.P. (2024) Begrazing in Nederlandse en Vlaamse natuurgebieden; praktijk en achtergronden. Picture Publishers, Woudrighem.

Het boek is verkrijgbaar bij Picturepublishers.nl waar je ook een aantal pagina’s in kunt zien.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.