Een boekje open over Jakobskruiskruid: module 2: Bestrijding in de weide

in samenwerking met BOKT en Jakobskruiskruid Feiten, fabels & biodiversiteit

maart 2021 door Esther Hegt

Een boekje open over Jakobskruiskruid; Bestrijding.

2.1 } Is uitsteken een goed idee?

2.2 } Is knippen een goed idee?

2.3 ] Is Chemisch bestrijden een goed idee?

2.4 } Mulchen, altijd een goed idee.

Veel paardenweides worden alleen gebruikt om paarden te huisvesten. Toch mag dat niet betekenen dat je een paardenweide niet hoeft te onderhouden, op dat punt is er veel winst te behalen. In de vorige module hebben we het al gehad over graasdruk en manieren van verspreiden.  Omdat paarden meestal om de Kruiskruidplanten heen eten, worden de concurrerende planten door het grazende paard ook nog eens netjes uitgeschakeld. In deze module hebben we het over methoden die gebruikt worden bij bestrijden van Jakobskruiskruid in de wei.

2.1 } Is uitsteken een goed idee?

Foto @Esther Hegt

Het is niet eenvoudig om de plant te bestrijden door hem handmatig te verwijderen. Vaak wordt er een riek, ragfork of wat dan ook gebruikt om de planten uit te steken, in de veronderstelling dat alle wortels wel mee zullen komen. Op de foto zie je dat dat vrijwel onmogelijk is, er blijft altijd wel wat achter in de bodem. Uit kleine stukjes achtergebleven wortel kunnen er weer nieuwe planten groeien. Er is zelfs een Engels gezegde :

The Great Rural Tradition:

Pull / Dig up ragwort, leave root fragments that grow into new plants, blame neighbours / Highway Authority / Railway, come back next year and do the same again, blame neighbours / Highway Authority / Railway.”

Bill Ellson

Foto@Esther Hegt Zaden rondom Jakobskruiskruid, dichtbij de moederplant.

Handmatig verwijderen is over het algemeen alleen efficiënt bij zaailingen en rozetten, grotere planten zijn vaak te diep geworteld. Nadeel is het overnieuw verstoren van de grond en maakt het hiermee ook mogelijk eerder begraven zaad naar de oppervlakte te brengen, waardoor het in een gunstiger positie komt om ook te ontkiemen. Dat Engelse gezegde klopt dus wel aardig.

In het hoofdstukje mulchen zie je wat je daar aan kunt proberen te doen.

2.2  } Is knippen een goed idee?

Knippen is een methode met als voordeel dat je de bodem niet verstoort. Maar Jakobskruiskruid geeft zich echt niet zomaar gewonnen, de plant beschikt over een enorm goed herstelvermogen. Jakobskruiskruid groeit snel terug na het snijden of maaien, vaak binnen een paar weken. Vaak komen er meerdere planten voor in de plaats.

Jakobskruiskruid knippen
Foto@Esther Hegt 7 juli
Foto@Esther Hegt 28 juli

2.3 ] Is Chemisch bestrijden een goed idee?

Ook het gebruik van herbiciden ter bestrijding van Jakobskruiskruid geeft geen gegarandeerd succes. Er is geen herbicide die in een keer alle kruiskruid aanpakt. De middelen die men gebruikt worden opgenomen door de bladeren en zo getransporteerd naar alle delen van de plant, omdat kruiskruiden een best groot volume kunnen hebben kan dat even duren. Belangrijk is dat de planten niet onder stress staan {bijv droogte of extreme temperaturen) het beste is om te spuiten als de plant actief groeit, dus bij goede weersomstandigheden. Spuiten is niet goed voor insecten en bodemleven.

2.4 } Mulchen, altijd een goed idee.

Mulchen is het bedekken van de kale grond met organisch materiaal, bijvoorbeeld oud hooi vermengd met wat mest. In oud hooi kan graszaad zitten, en/of gebruik ook tegelijkertijd geschikt graszaad.

We weten inmiddels wat er gebeurt als je planten uitsteekt, wortelrestjes, zaadbank enzovoort. Daar kan mulchen echt een hele goede oplossing bij zijn. Mulchen heeft nog veel meer voordelen, omdat de bodem niet van kale plekken houdt, lost de natuur dat op door bijvoorbeeld Jakobskruiskruid de kans te geven, of veel boterbloem, zuring noem ze maar op, zo repareert de natuur de eigen zode. Ook is bekend dat als je bijvoorbeeld helemaal niets doet er bacteriën en schimmels in de grond hun werk gaan doen en de grond op den duur ongeschikt maken voor planten zoals Jakobskruiskruid, er treedt dan een soort van aardappelmoeheid op, die de grond ongeschikt maakt voor Jakobskruiskruid. Mulchen is een win-win. Jakobskruiskruidzaden krijgen geen licht en de mulchlaag beschermt en voedt de open zode. Graszaad kiemt juist wel als het wat onder de oppervlakte ligt.

Als voorbeeld  van mulchen heb ik foto’s van extreme droogte uit Australië en foto’s van extreem nat uit Verenigd Koninkrijk en het effect van mulchen.

mulchen
Foto@Vikky Fear Australie
`Mulchen na
Foto Vikky Fear Australie

Op de foto’s uit Australië zie je het contrast dat de mulchlaag verdwijnt en gras is gaan groeien.

Modder before
Foto@Caroline Macintosch Engeland before
Foto Caroline Macintosh after Engeland

Het beste is om de paarden van het land te houden totdat de mulch helemaal is afgebroken, de zaden ontkiemd zijn en het nieuwe gras is goed geworteld, anders trappen de paarden het gelijk weer tot modder of open plekken. De bodem moet wel de tijd krijgen om te herstellen.

Heel veel foto ’s en uitleg over mulchen is in deze gratis te bekijken podcast door Jane en Stuart Myers van Equiculture. De foto’s alleen al spreken voor zich. Horses and the Magic of Mulching

 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.