Is Jakobskruiskruid inheems of exoot?

Esther Hegt augustus 2020

IS JAKOBSKRUISKRUID INHEEMS OF EXOOT?

Als mensen het over bestrijden van Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) hebben wordt er vaak vanuit gegaan dat de plant hier van nature niet voorkomt en dus een exoot is. Jakobskruiskruid is inheems in Europa en westelijk Azië . Men verwijst vervolgens naar andere werelddelen o.a. Canada en Australië waar Jakobskruiskruid inderdaad niet van nature voorkomt dus een exoot (uitheemse) plant is. Omdat Jakobskruiskruid in die landen een exoot is geldt er een bestrijdingsplicht. In Europa is Jakobskruiskruid inheems en een belangrijke voedselplant voor zo’n 150 insectensoorten waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders.

Exoten verdringen de inheemse flora omdat ze kunnen gaan woekeren Uitheemse soorten verdringen inheemse soorten en zijn daarom een risico voor de flora van het betreffende land, In Nederland hebben wij ook exoten ,bijvoorbeeld de Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) uit Japan of de Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) uit zuid-oost Azië en Ambrosia (Ambrosia trifida)   omdat deze planten hier geen natuurlijke vijand hebben kunnen ze een probleem zijn voor de inheemse flora.

De meest bekende Insecten die gebruik maken van Jakobskruiskruid.

sint-Jacobsvlinder.( Tyria jacobaeae)

In Nederland hebben we als bekendste de sint-Jacobsvlinder.( Tyria jacobaeae) De vlinder zet de eitjes af op zijn waardplant Jakobskruiskruid, (Jacobaea vulgaris) de rupsen eten de plant kaal. De vlinderstichting heeft een uitgebreide lijst van insecten met Jakobskruiskruid, als waardplant en een uitgebreide lijst met bloembezoekende insecten op Jakobskruiskruid. Ook Buglife heeft een uitgebreide lijst Insect fauna in detail.

Foto @Jeanette Essink
Foto @Jeanette Essink
Foto @Jeanette Essink
Foto @Jeanette Essink
Foto @Jeanette Essink

De aardvlo (Longitarsus jacobaeae)

In landen zoals bijvoorbeeld Australië hebben ze biologische bestrijders zoals de sint-jacobsvlinder, ( Tyria jacobaeae) maar ook de aardvlo (Longitarsus jacobaeae) een klein kevertje geïmporteerd als biologische bestrijding , maar hier zijn ze heel gewoon en inheems, ze zijn zo klein dat we ze als je het niet weet over het hoofd ziet.

Foto @Arp Kruithof
Foto @Arp Kruithof

De zaadvlieg (Botanophila seneciella)

Ook de zaadvlieg ( Botanophila seneciella ) is in Australië geïmporteerd als biologische bestrijder van Jakobskruiskruid. ( Jacobaea vulgaris) Maar in Nederland inheems. Mocht je een Jakobskruiskruidplant tegenkomen met schuim op het bloemhoofdje dikke kans dat er larfjes inzitten.

Foto@Jeanette Essink
Foto@ Jeanette Essink

Larfje uit Jakobskruiskruid met schuim.

Foto@Thijs de Graaf http://www.tuin-thijs.com/
Foto@Thijs de Graaf http://www.tuin-thijs.com/

 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.