Wordt Jakobskruiskruid ingezaaid, feit of fabel?
Om een goed beeld te krijgen of het feit of fabel is dat Jakobskruiskruid wordt ingezaaid heb ik een vraag gesteld aan verschillende organisaties zoals provincies, waterschappen en een aantal natuurbeheerders, dus geen WOO dat is niet nodig en onnodig duur. Afsluitend zal ik ook enkele grote zaadhandelaren dezelfde vraag stellen.
Dit screenshot is zomaar een van de vele voorbeelden op de social media, dus is het tijd om uit te zoeken of het inzaaien van Jakobskruiskruid een feit of een fabel is.
Ik heb deze korte vraag gesteld;
Ik heb maar een korte vraag.
Om een goed beeld te krijgen of het verhaal klopt dat overheden Jakobskruiskruid {Jacobaea vulgaris} uitzaaien en in zaadmengsels hebben wil ik van u weten of u Jakobskruiskruid uitzaait en dit een feit is of dat dit een wijd verspreide fabel is.
Met het antwoord op die ene vraag wil ik een voor iedereen te raadplegen pagina publiceren op mijn website.
Alvast bedankt voor uw medewerking.
Snel stroomden de antwoorden binnen, het is nog niet compleet en vrij veel, dus ook veel werk. Ik begin dus gewoon met deel 1. Rijkswaterstaat. Omdat het ook een uitgebreid antwoord is wordt dit een blog. Uiteindelijk komt er op de hoofdwebsite Jakobskruiskruid, feiten en fabels een handig voor iedereen na te kijken overzicht.
Zaait Rijkswaterstaat Jakobskruiskruid in. Feit of fabel?
En nog meer berichten die ik vond op social media.
Een uitgebreide reactie van Rijkswaterstaat;
Rijkswaterstaat heeft als beleid om geen z.g. wilde bloemenmengsels uit te zaaien in bermen of andere terreinen. Daarmee is tegelijk vastgelegd dat er ook geen Jacobskruiskruid wordt uitgezaaid. Het is binnen Rijkswaterstaat zeker al vele jaren bekend dat de plant geldt als zeer giftig voor dieren, wanneer deze gedroogd een onderdeel is van hooi (levende planten kunnen de dieren herkennen en vermijden). Enkele malen is toch, onder druk van personen of instanties uit de omgeving gebruik gemaakt van zaadmengsels. Hierin zit geen Jacobskruiskruid. De reden waarom RWS geen gebruik maakt van wilde bloemenmengsels is dat deze de spontane, door de natuur bepaalde verspreiding van wilde soorten planten verstoren (dat heet floravervalsing).
Sinds vele jaren is de route van bermgrasmaaisel naar de landbouw (bedekking van de stalbodem of als veevoer) niet meer in gebruik. Reden was dat de herkomst van partijen gras bij bermgrasmaaisel niet goed is te achterhalen, plus de (eventuele) mogelijkheid op ongewenste bestanddelen zoals glasscherven, plastic, ijzerdraad, e.d.. Het bermgras wordt tegenwoordig voornamelijk verwerkt tot compost.
Jacobskruiskruid is de laatste 10 – 20 jaar duidelijk algemener geworden in Nederland. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, mogelijk speelt een minder intensief beheer een rol, samen met het warmer wordende klimaat.
Rijkswaterstaat beschouwt Jacobskruiskruid als een waardevolle, inheemse plant, een goede voedselbron voor insecten. In geval van klachten van aanwonenden over Jacobskruiskruid in de berm, met kans op overwaaien van zaden, wordt om overlast te beperken op verzoek soms extra gemaaid in de bermen om de planten voor de bloei weg te hebben.
Tot slot: hoewel de giftigheid van Jacobskruiskruid niet ter discussie staat, lijkt het erop dat het aantal slachtoffers onder vee / dieren erg klein is.
Conclusie; Rijkswaterstaat zaait geen Jakobskruiskruid in en heeft ook geen Jakobskruiskruid in zaadmengsels.
In de volgende blogs komen de volgende beleidsmakers aan bod, dat zijn de provincies en natuurbeheerders. Ook volgen de waterschappen en zaadhandelaren.
Extra;
NTR Schooltv. Zaadverspreiding