Facebookgroep Jakobskruiskruid feiten en fabels.

Facebookgroep Jakobskruiskruid feiten en fabels.

Extra service van de website Jakobskruiskruid, feiten en fabels. Een facebookgroep; Jakobskruiskruid, Feiten, Fabels & Biodiversiteit.

De bedoeling van deze groep over Jakobskruiskruid is om elkaar te helpen misleidend nieuws te herkennen, elkaar te helpen weideplanten te identificeren en tips te geven over weideonderhoud. Ook hier kunnen we elkaar helpen.

Foto’s plaatsen mag, graag zelfs. (De rechten van de foto blijven bij de maker.)  Dit mogen ook wilde planten zijn maar het is handig  om er dan bij te zetten waar de plant is gevonden, berm, braakliggend terrein etc. Herstel en het belang van biodiversiteit is een onderwerp dat ook in deze groep thuishoort.

Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/248847537776790
Foto @Esther Hegt

Fakenieuws over Jakobskruiskruid.

Desinformatie over Jakobskruiskruid is misleidende informatie op het internet om meningen op een niet-eerlijke manier te beïnvloeden. Dit soort berichten klinken best interessant, ze zijn ook niet per definitie onwaar, maar ze verdraaien de boel en de context is ver te zoeken.

Zo gaan er verschillende verhalen rond op internet dat Jakobskruiskruidvergiftiging plaats zou kunnen vinden via het hooi of kuilgras dat door grote grazers is gegeten en dan uiteindelijk via melk, vlees en honing  (via honing is natuurlijk een hele kleine grazer!) ook in de mens terecht zou kunnen komen en op die manier ook een risico zou kunnen vormen voor mensen.

Maar als je er een bronvermelding bij zoekt staat dat er niet, als er wel een bronvermelding bij staat worden ze soms ook nogal uit de context gehaald als je de bron er op na leest. Toch wordt dit soort berichten massaal gedeeld zonder te controleren of de informatie een mening is, of (deels) op feiten is gebaseerd of juist op angst door mond op mond en via social media verkeerde informatie te herhalen.

Jakobskruiskruid een groot risico voor mensen?

Naast Kruiskruiden bevatten ook veel andere planten Pyrrolizidine Alkaloïden (hierna PA’s genoemd): deze stoffen zijn aangetroffen in meer dan 6000 plantensoorten (3% van alle bloemplanten) waaronder Smeerwortel, Moerasandijvie en Hoefblad.

Voor de mens is het risico op blootstelling aan PA’s vooral door de consumptie van (kruiden)thee, kruidenvoedingssupplementen en keukenkruiden/specerijen, die regelmatig verontreinigingen met PA-bevattende planten bevatten, daar bestaan dan ook richtlijnen voor. Zie de richtlijnen van 11 dec 2020 van de Europese warenautoriteit.

Niet gereguleerd worden: honing en producten van dierlijke oorsprong. Dit omdat de bijdrage aan de blootstelling te gering wordt geacht.

Overigens staat de giftigheid van Jakobskruiskruid niet ter discussie.

Jakobskruiskruid is een van de vele giftige planten. Het is de foutieve en soms bewust misleidende informatie dat ter discussie staat in deze facebookgroep Jakobskruiskruid, Feiten, Fabels & Biodiversiteit.

Extra;   

Jakobskruiskruidvergiftiging, hoe werkt dat?

Jakobskruiskruidvergiftiging, Pyrrolizidine alkaloïde metabolisme.

Fake News: Common Logical Fallacies  

De desinformatie business

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *