Postcodeloterij, vlindermengsel.
Vorige week kregen deelnemers aan de postcodeloterij een boekje over vlinders, daarbij ook een zakje zaad goed voor vlinders, bijen en andere insecten. Ineens is er paniekvoetbal om een zakje zaad van de Postcodeloterij. Sinds een paar dagen stromen de berichtjes binnen op de social media zoals Twitter en Facebook om dat zaadmengsel niet te zaaien omdat er mosterdzaad {veel gebruikt als groenbemester} en bolderik {rode lijst} in zit. Met de zoekfunctie op twitter en het zoekwoord #mosterdzaad stroomt het vol met de berichtjes. Hetzelfde op Facebook. Mensen delen massaal.
Paniekvoetbal om een zakje zaad; Vlindermengsel.
Paniekvoetbal om zakje zaad.
Het is geen zaadmengsel voor de paardenwei.
Ik weet niet wie deze hetze tegen dit zakje met mosterdzaad is begonnen, maar het is geen slimme actie, als je bedenkt dat mosterd ook agrarisch veel wordt gezaaid. Ja mosterd is giftig als het in grote hoeveelheden word gegeten¹, tegelijkertijd wordt het ook in grote hoeveelheden gezaaid op agrarisch land als groenbemester.²
Alle stoffen zijn gif, en geen enkele is zonder gif. Alleen de dosis bepaalt of een stof
geen gif is
De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen bijvoorbeeld niet leven zonder de brandnetel. Het zijn niet de vlinders die van deze plant eten, maar de rupsen. Zij lusten buiten brandnetel helemaal niets anders.
Kijk in je tuin,
Daar staan me een hoop giftige planten!
Giftige planten struiken en bomen zat, helaas gaat de insectenstand zoals vlinders, bijen en andere insecten drastisch omlaag. Grote verschillen in wereldwijde achteruitgang insecten Ik lees daar zelfs ;
Vorig jaar bleek uit het Landelijk Meetprogramma Vlinders dat de aantallen dagvlinders de afgelopen dertig jaar met vijftig procent zijn afgenomen, ruim twee procent per jaar. Daarmee ligt de afname van aantallen insecten in onze regio dus ruim boven het berekende globale gemiddelde.
Laten we de vlinders, bijen en andere insecten gewoon een handje helpen en blij zijn met dat zakje zaad. Je hoeft het niet uit te zaaien, je hoeft ook geen paniek te zaaien. En bedenk, zonder de bestuiving en hulp van insecten, bijen komt er geen hap op je bord.
Inzaaiacties in openbare ruimte veelal zinloos en ongewenst.
Beperk het inzaaien daarom tot je eigen tuin of balkon!
Laat je niet gek maken, gebruik gewoon gezond verstand.
Update; het uitgezaaide zakje zaad in augustus
In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in de openbare ruimte heeft zelden zin als het beheer niet aangepakt wordt. Beperk het inzaaien daarom tot je eigen tuin of balkon!
Nature today 19-APR-2023 Inzaaiacties in openbare ruimte veelal zinloos en ongewenst
Bronvermelding;
¹Poisoning in veterinary practice, Professor E G C Clarke MA PhD DSc FRIC . P 16. The Association of the
British Pharmaceutical lndustry 12 Whitehall London SWl A 2DY
² Gele Mosterd groenbemester
Extra;
Jakobskruiskruid; koester het, roei het niet uit. Gastblog van Matt Shardlow CEO van Buglife Saving the small things that run the planet.
Mosterdzaad woekert enorm. Daarom wil ik het niet. Ook een paar andere soorten die te giftig zijn. Heb wel honden in de tuin lopen
Wij banjerden nogal door de natuur met onze honden, ze kwamen eigenlijk amper in de tuin. In onze omgeving groeit ook veel kool en raapzaad.{ dat lijkt ook veel op mosterdzaad} Ik zie hier ook overal mensen lopen met honden en er groeit hier heel veel ook wel berenklauw etc. Maar met name in de tuinen staan giftige planten. Ik heb bijv. Akelei, Monnikskap, Blauwe regen, aardappel en noem maar op. Er gebeurt nooit een ongeluk. Voordeel is dat honden natuurlijk geen grazers zijn. Wel eens een hap gras nemen maar ze laten dat er bij. Maar als je het niet in je tuin wilt, dan zaai je dat zakje zaad toch niet uit?
Kan ik nog ergens een zakje ontvangen? Heb twee balkonbakken maar heb er maar in een wat gestrooid. Dom van mij.
Misschien op Facebook of Twitter kijken, heleboel mensen willen dat zakje niet. Zelf ben ik geen lid van Postcodeloterij ik heb dus ook niets.
wel ik heb direct opgezegd via loterijopzeggen.nl/postcodeloterij-opzeggen/. Ik was er klaar mee
Lisa, mag ik weten waarom je er klaar mee was, was dat om de ophef over dat zakje zaad of was het om een andere reden? Nu komt je bericht een beetje raar over. Hoe mensen iets moeten opzeggen weten ze wel.
Nou lieve mensen,
Heb het zakje uitgestrooid in onze tuin!
Het is toch mooi geworden!,
Wou dat ik een foto kon plaatsen
Onze hond kijkt er niet eens na,wij wel!,
Waar kunnen wij er nog meer van kopen?
Vlinders en bijen doen erg hun best!
Zo blij mee!,
Dank jullie wel!
Henk
Henk dat is echt leuk dat het mengsel wat goeds toevoegt aan je tuin. Goede inheemse biologisch gekweekte zaden kun je bijvoorbeeld hier kopen https://www.cruydthoeck.nl/ maar ook in dit blog staan veel zaadhandelaren vermeld https://www.jakobskruiskruid.com/Blog/2023/07/27/verkopen-zaadhandelaren-zaadmengsels-met-jakobskruiskruid/ Een foto zou leuk zijn, volgens mij kan dat als je in het typescherm op een blokje img klinkt.
Henk ik heb de foto in het blog toegevoegd. Het is inderdaad heel erg mooi geworden. Bedankt voor de foto!
Kan je dezezaden ergens kopen ze doen het zo mooi en veel insecten
Graag hoor ikvan u
Vriendelijke groet,hetty
Ik denk niet dat je ze ergens kunt kopen Hetty, deze waren een kadootje van de postcodeloterij. Er zijn wel zaadhandelaren met mooie inheemse mengsels deze bijvoorbeeld https://www.cruydthoeck.nl/webshop/wat-zoek-je/zadenpakketten/
Had de zaadjes (laat) uitgestrooid, en veel is nog opgekomen.
Vond niet dat er veel insecten en vlinders erdoor aangetrokken waren, die vonden mijn lavendel veel lekkerder!
Voor mezelf wel leuk om die verschillende planten te ontdekken, giftig of niet giftig.
Nu zie ik grote witte wortels ertussen, is dat de Japanse witte radijs ???
Dat zou je aan de Postcodeloterij kunnen vragen. Ik denk niet dat er Japanse witte radijs in zit. Maar ik heb zelf ook niets met het mengsel en de samenstelling te maken. Peen geeft gewoon wat oranje wortels, tenminste dat was in mijn tuin zo, maar dat was wel na een winter overgebleven te zijn, wie weet de hele jonge peen nog niet, maar dat weet ik dus ook niet zeker. Misschien kun je een foto invoeren bij https://waarneming.nl/ dat is wel over de Nederlandse flora dus Japanse radijs zullen ze zeker niet kennen bij invoeren denk ik.