Esther Hegt november 2020
Verscheidenheid aan plant- en diersoorten in de berm, maar maak er geen hooi van.
Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) is waardevol voor de biodiversiteit, maar hoort niet in hooi. Jakobskruiskruid is een belangrijke nectarbron zo’n 150 insectensoorten maken er gebruik van, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders. De Sint-Jacobsvlinder is een van de insecten die er in het geheel van afhankelijk is. Buiten dat Jakobskruiskruid niet de enige giftige plant is liggen er in de bermen ook sigarettenpeuken, blikjes en andere rommel. Kortom Jakobskruiskruid hoort niet in hooi.
De Sint-jacobsvlinder (Tyria Jacobaeae) is een van de insectensoorten die helemaal afhankelijk is van Jakobskruiskruid, de zebrarupsen eten de plant helemaal kaal.
Jakobskruiskruid en windverspreiding.
Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) is een windverspreider maar niet zo’n goede windverspreider als vaak wordt aangenomen. Hoe Jakobskruiskruid zich verspreid staat op de volgende link te lezen. : Veel zaden veel planten? Jakobskruiskruid kan weliswaar erg veel zaden produceren, maar als al deze zaden tot een volwassen plant uit zouden groeien, dan zou Nederland al lang door een dicht tapijt van Jakobskruiskruid bedekt zijn.
Deze zaden van Jakobskruiskruid zijn te nat om vliegen.
Zwerfvuil in de berm
Zoals eerder al geschreven zijn er naast verschillende soms ook giftige planten ook nog peuken, blikjes en andere rommel in de bermen. Een koe die samen met bermhooi een stukje van een blikje opeet kan er aan dood gaan. Om hoeveel koeien het jaarlijks gaat is niet bekend. De trefwoorden “blikje, koe en scherp” op Google geven flink wat resultaten. Zie de geraadpleegde bronnen. Maar de meeste boeren en paardenhouders zullen ook geen bermhooi kopen. Langs snelwegen en autowegen wordt wel gemaaid en afgevoerd, maar niet gehooid. Ook is het een fabel dat er heden nog Jakobskruiskruid wordt ingezaaid door bermbeheerders, het is een inheemse plant die thuis hoort in de Nederlandse natuur.
Biodiversiteit
Bermhooi is niet geschikt als diervoeding. Maar bermen zijn wel belangrijk voor de biodiversiteit. Voor insecten is het een belangrijke nectarbron. Insecten kunnen zo van het ene naar het andere gebied migreren, maar ook weer andere planten bestuiven. Met bloeiende bermen help je de verschillende plantensoorten een handje, ook aardappelen, groenten en fruit hebben bestuivers nodig.
Bronnen en links.
1 ) Nucheckt 16 februari 2019 Zwerfaval slecht voor koeien.
3) ruwvoeronderzoek op giftige planten bij de gezondheidsdienst voor dieren.