Bermen en Jakobskruiskruid.

Jakobskruiskruid in bermen is goed voor biodiversiteit.

De bermen zijn een belangrijk lint voor migratie van insecten, maar het is een misvatting dat de inheemse plant Jakobskruiskruid {Jacobaea vulgaris} wordt uitgezaaid. De plant is zelf goed in staat zich te handhaven en/of te vestigen mits de bodem er geschikt voor is. Zie de pagina Het begrip verstoorde grond en de relatie met Jakobskruiskruid. In agrarisch onderhouden land met een dichte zode groeit de plant niet graag en is daar dus geen risico.

Uit de gegevens uit Verenigd Koninkrijk bleek dat de overvloed aan Jakobskruiskruid in bermen was toegenomen, maar dat de overvloed in velden en bossen was afgenomen. Het grootste deel van het platteland bestaat niet uit bermen, dus deze geven een misleidende indruk van overvloed. Wegbermbeheer verandert in de loop van de tijd, we zien nu minder maaiwerk dan 10 jaar geleden, daarom heeft Jakobskruiskruid meer kans om te bloeien en waargenomen te worden, maar op de langere termijn zal de kans groter zijn dat het wordt weggeconcurreerd door de bermvegetatie, nogmaals wat lijkt gebeuren is niet representatief voor werkelijke toename.

Matt Shardlow Buglife

In Nederland is hetzelfde van toepassing. Langs autowegen zie je inderdaad vaak Jakobskruiskruid en veel andere wilde planten. maar in aangrenzende goed onderhouden weilanden zie je geen Jakobskruiskruid. Juist door de dichte zode maak je het Jakobskruiskruid moeilijk zich te vestigen.

Een berm is geen weiland.

Foto @Jeanette Renders Kruiskruidzandbij {Andrena denticulata}

Het is ongewenst om een berm agrarisch te onderhouden, dat is echt slecht voor biodiversiteit. Het is niet nodig ook. Overbegraasd land dat kan wel een probleem zijn, daar is de bodem opengetrapt en is er dus genoeg plaats voor planten die je liever niet in je weiland wilt hebben zoals Zuring, Jakobskruiskruid, duizendknoop en noem maar op. Toch is ook daar wel iets aan te doen. Zie o.a. Paarden, kort of lang gras. en Jakobskruiskruid, voorkomen is gemakkelijker dan bestrijden.

Planten en grazers hebben over miljoenen jaren samen geleefd. Gedurende die tijd hebben plantensoorten giftige stoffen ontwikkeld om er voor te zorgen dat ze niet opgegeten worden. Dieren hebben zich daar op aangepast door giftige planten grotendeels te vermijden.

Selectief grazen en Jakobskruiskruid

In hooi wil je de plant niet hebben. Maar gelukkig komt een vergiftiging niet vaak voor. Hooi word gemaakt op goed agrarisch onderhouden land. Bij natuurhooi is het verstandig om te kijken welke planten er zoal groeien en een garantie te vragen of het hooi geschikt is als diervoeding.

Conclusie;

Kortom, in de berm is Jakobskruiskruid een belangrijke plant voor de biodiversiteit. Angst is niet nodig.

Extra

Komt Jakobskruiskruid-vergiftiging vaak voor? Grote enquêtes in UK.

Jakobskruiskruid, voorkomen is gemakkelijker dan bestrijden. Hegt, E. & P.B. Pelser. 2007. Jakobskruiskruid. Voorkomen is gemakkelijker dan bestrijden. Paard en Sport (6): 70-71.

Jakobskruiskruid, waardevol in de berm, maar niet in hooi

Gast Blogs

Paarden, kort of lang gras ?

Jakobskruiskruid; koester het, roei het niet uit.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.